۱۳۹۴ آبان ۱۸, دوشنبه

«مساله‌ی تُرک» در ایران



علی‌اصغر حقدار /
تنشِ ترکان و دیگر اقوامِ ایرانی در درجه‌ی اول با یک «نظام سیاسی» است که انکارِ هویتِ شهروندی و فرهنگی/اتنیکیِ تمامی ایرانیان – سوای قومیتِ آنها – را در دستور کار خود قرار داده. بنابراین تبدیل کردنِ این مساله به اختلافِ «ترک و فارس» افتادن در دامِ فریبی است که اتاق فکرِ رژیم آن را تدارک دیده است.

دفاع از حقیقتِ هویتی/فرهنگی/اتنیکیِ بخشی از جامعه‌ی ایران به عنوانِ «تُرکِ ایرانی» نشانگرِ باور به ارزش‌های انسانی و مطالباتِ آزادی‌خواهانه و مقابله با استبداد و نژادپرستی است. بی‌تردید توهین به هویتِ اتنیکی و زبانیِ ترکان ایران مساله‌ای نیست که در یک برنامه تلویزیونی و فی‌البداهه ظاهر شده باشد. سابقه برخوردهای نژادپرستانه و جداسازی اقوام از یکدیگر ریشه در زمینه‌های تاریخی و فرهنگی دارد که نظام جمهوری اسلامی اکنون عاملیت و آمریت آنها را در رسانه‌ و مراکز امنیتی و اجرایی خود بر عهده گرفته است.
برخوردهای قوم‌گرایانه نمی‌تواند وجود و حضورِ ترکان ایران به مثابه حقیقتی حقوقی و فرهنگی/تاریخی را انکار کند. اما از آنجایی که تحریکاتِ قوم‌گرایانه نشات‌گرفته از باورهای استبدادی بوده و از روش‌های دموکراتیک عاری است، با توهین، جعل، تحقیر و انکار سعی در از بین بردنِ این حقیقت دارد. از این نظر، تنشِ ترکان – و دیگر اقوام ایرانی – در درجه‌ی اول با یک «نظام سیاسی» است که انکارِ هویتِ شهروندی و فرهنگی/اتنیکیِ تمامی ایرانیان – سوای قومیتِ آنها – را در دستور کار خود قرار داده. بنابراین تبدیل کردنِ این مساله به اختلافِ «ترک و فارس» افتادن در دامِ فریبی است که اتاق فکرِ رژیم آن را تدارک دیده است.
حضورِ فعالان ترکِ ایرانی در شبکه‌های اجتماعی و خیابان‌های شهرهای مختلف ایران و برخی کشورهای جهان نشان از حساسیتِ «مساله‌ی ترک» در ایران دارد؛ و تا زمانی که مطالبات اتنیکی، زبانی و حقوقی ترکان در ایران تأمین و محقق نشود، چرخه‌ی انکار، سرکوب و تحقیر از سوی رژیم، و مداومتِ تظاهراتِ سیاسی و اقدامات فرهنگی از سوی ترکان ادامه خواهد یافت. طُرفه آن که احقاق حقوق هویتی و فرهنگی امروزه یکی از اساسی‌ترین خواسته‌های مردمان به شمار می‌رود؛ و عاملان، آمران و پیروانِ کنش‌های استبدادی و نژادپرستانه با زدنِ برچسب‌هایی همچون «تجزیه‌طلبی» و «پان‌تورکیسم» به این خواسته‌ها طرفی نخواهند بست.


Source  :   tahlilrooz

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر