۱۳۹۴ مهر ۱۴, سه‌شنبه

شجره‌نامه‌ خاندانِ سعودی


پادشاهانِ سعودی از ابتدا تا به امروز


رضا پرچی‌زاده/
داشتم با دوستی درباره‌ی سیستمِ پادشاهیِ عربستانِ سعودی صحبت می‌کردم؛ وقتی به او گفتم که شاهانِ عربستان از بیش از نیم قرن پیش تا به امروز همه برادر بوده‌اند تعجب کرد. شایسته دیدم توضیحی که می‌خواهم در این باره به او بدهم را در قالبِ مقاله‌ای به نگارش درآورم، چرا که فکر می‌کنم این موضوع می‌تواند برای بسیاری از هموطنانم هم جالب باشد.

شجره‌نامه‌ی خاندانِ سعودی
سیستمِ پادشاهی در عربستان بر اساسِ قانونِ «agnatic seniority» عمل می‌کند. در این سیستم، برادرِ زنده‌ی پادشاه بر پسرش ترجیح دارد. بر این اساس، تا وقتی که برادرانِ پادشاهِ قبلی و فعلی در قیدِ حیات باشند، پسرانِ او یا پسرانِ دیگر برادرانش به سلطنت نمی‌رسند. البته همیشه به دلایلِ مختلف می‌تواند استثنائاتی وجود داشته باشد، اما قانونِ کلی همین است. لازم به ذکر است که مطابقِ این قانونْ زن‌ها هیچ حقی برای پادشاه شدن ندارند.
اولین پادشاهِ عربستانِ سعودی عبدالعزیز ابن سعود بود. او در روزگاری پرهیاهو و پرحادثه کمر به فتحِ قدم به قدمِ سرزمین‌های مختلفِ شبه‌جزیره‌ی عربستان بست؛ تا اینکه در سال ۱۹۳۲ عمده‌ی شبه‌جزیره را فتح و متحد کرده «پادشاهیِ عربستانِ سعودی» را بنا گذاشت. در دورانِ پادشاهیِ او بود که آمریکایی‌ها در عربستان نفت کشف کردند و بعد از جنگ جهانی دوم به استخراجِ گسترده‌ی آن مشغول شدند.
چنین برآورد می‌شود که عبدالعزیز در دوران حیاتش حداقل ۲۲ بار ازدواج کرد. از این ازدواج ۴۵ پسر و بسیاری دختر به وجود آمدند. از زمانِ مرگِ عبدالعزیز در سال ۱۹۵۳ تا به امروز، همه‌ی پادشاهانِ عربستانِ سعودی پسرانِ وی و برادرانِ یکدیگر بوده‌اند. در میانِ این پادشاهان، تنها دو نفر برادرِ کامل بوده‌اند و باقی نیمه‌برادر.
آن دو برادر فهد و سلمان بوده‌اند و از مادری هستند که هفت پسرش را «هفت سُدَیری» می‌گویند. هنگامی که عبدالعزیز به نجد – زادگاهِ وهابیت – لشکر کشید، برای اینکه جای پای خود را در آن سرزمین محکم کند، همسرانِ فراوانی از خاندان‌های متنفذِ نجد اختیار کرد. یکی از آنها حصه دخترِ احمدِ سدیری، از امرای قدرتمندِ قبیله‌ی سدیری، بود.
گفتنی است که ولیعهدِ ملک سلمان، محمد ابن نایف (متولدِ ۱۹۵۹)، که پسرِ برادرِ بزرگترِ درگذشته‌ی ملک سلمان است، نیز از سدیری‌هاست. او که اولین نوه‌ی عبدالعزیز ابن سعود است که به ولایتعهدیِ عربستان رسیده، هنگامی که به سلطنت برسد اولین پادشاه از نسلِ سومِ سعودی‌ها خواهد بود.
در ادامه پادشاهانِ عربستان از ابتدا تا به امروز را مشاهده می‌کنید:

۱. عبدالعزیز ابن سعود (۱۸۷۵-۱۹۵۳)، پادشاه از ۱۹۳۲ تا ۱۹۵۳. بنیانگذارِ کشورِ عربستان و پادشاهیِ سعودی.

۲. سعود (۱۹۰۲-۱۹۶۹)، پادشاه از ۱۹۵۳ تا ۱۹۶۴. از سلطنت خلع و تبعید شد.

۳. فیصل (۱۹۰۶-۱۹۷۵)، پادشاه از ۱۹۶۴ تا ۱۹۷۵. ترور شد.

۴. خالد (۱۹۱۳-۱۹۸۲)، پادشاه از ۱۹۷۵ تا ۱۹۸۲.

۵. فهد (۱۹۲۱-۲۰۰۵). پادشاه از ۱۹۸۲ تا ۲۰۰۵.

۶. عبدالله (۱۹۲۴-۲۰۰۵)، پادشاه از ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۵.

۷. سلمان (۱۹۳۵- )، پادشاه از ۲۰۱۵ تا به امروز.

محمد ابن نایف (متولدِ ۱۹۵۹)، ولیعهدِ ملک سلمان.

 Source :tahlilrooz

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر